airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σε ένα γραφικό χωριό της Αρκαδίας..

Η Καρύταινα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες της και αποτελεί έναν ιδανικό φθινοπωρινό προορισμό ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο. Έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι γεμάτη πετρόχτιστα κεραμοσκεπή αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και βυζαντινές εκκλησίες. Ακριβώς πάνω από τον διατηρητέο οικισμό δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 13ο αι. από το Φράγκο ηγεμόνα Ντε Μπριγιέρ πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βρένθης. Παρά το γεγονός ότι το κάστρο σήμερα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, συνεχίζει να διατηρεί το γόητρο του, ενώ η εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τη γύρω περιοχή κόβει την ανάσα.Μπορεί η Καρύταινα να μην είναι τόσο τουριστική και με έντονη κίνηση όπως άλλα χωριά της Αρκαδίας, κερδίζει όμως τον επισκέπτη από την αρχή αφενός με τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα όσον αφορά την αρχιτεκτονική, αφετέρου με την φύση που περικλείει το χωριό.Τα τείχη του κάστρου ξεπερνούν σε αρκετά σημεία ακόμη και τα 7 μέτρα ύψος. Από τους Φράγκους το 1320 περνά στα χέρια της δυναστείας των Παλαιολόγων, που ήταν ηγεμόνες του Δεσποτάτου του Μυστρά. Το 1459 (όπως και ολόκληρος ο Μοριάς) πέφτει στα χέρια των Οθωμανών. Το 1687 την Καρίταινα καταλαμβάνουν οι Βενετσιάνοι του Μοροζίνι και το 1715 την ξαναπαίρνουν οι Οθωμανοί. Το 1821 στήνεται εδώ το πρώτο οργανωμένο ελληνικό στρατόπεδο και στις 27/3/1821 οι επαναστάτες κερδίζουν τη μάχη της Καρύταινας.
Η Καρύταινα είχε το προνόμιο να απεικονίζεται σε ένα από τα τελευταία ελληνικά χαρτονομίσματα, το πεντοχίλιαρο του 1984. Στην πρόσθια όψη του είχε τη μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στην οπίσθια το ιστορικό πέτρινο πεντάτοξο παραδοσιακό γεφύρι της Καρύταινας.
Το παραδοσιακό γεφύρι της Καρύταινας είναι μισοερειπωμένο. Έχει μήκος περίπου 50 μ., ενώ από κάτω του κυλάει ο ποταμός Αλφειός. Στη δυτική πλευρά της γέφυρας θα παρατηρήσουμε μια μικρή βυζαντινή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.





 Που να μείνετε: Προτείνουμε το Arethoussa που βρίσκετε στο χωριό Καρβουνάρι μέσα σε μια έκταση 12 στρεμμάτων με πλατάνια ,λουλούδια και φυσικές πηγές..Καταλύματα κομψά,δωμάτια ρομαντικά διακοσμημένα με λεπτομέρειες από πέτρα...







 Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και το Pelasgos Hotel . Νέο πολυτελές ξενοδοχείο, με αρχιτεκτονική που θυμίζει μικρό πέτρινο χωριό και δεκαπέντε δωμάτια που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το αστικό ύφος. Είναι όλα πλήρως εξοπλισμένα – έξι διαθέτουν και τζάκι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK