airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Σε ένα μαγικό χωριό της Δράμας







Το Παρανέστι βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Δράμα με τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Έχει υψόμετρο 120 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Απέχει 40 χλμ. από τη Δράμα και μέχρι το 1927 λεγόταν Μπούκια, έκτοτε όμως φέρει το όνομα Παρανέστι, προφανέστατα λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Νέστο.








Σημείο αναφοράς  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης. Λειτουργεί από το 2002 και προσφέρει τη δυνατότητα μιας πολύπλευρης επαφής με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της οροσειράς της Ροδόπης αλλά και της κοιλάδας του Νέστου.



 Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά οικοσυστήματα της Παρανέστιας Γης, με την απίστευτη βιοποικιλότητα, τους υδροβιότοπους, τα αλπικά λιβάδια, τα παρθένα δάση, τη χλωρίδα και την πανίδα, πληθώρα ταριχευμένων ζώων, γεωλογικά πετρώματα και απολιθώματα, όλα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, μέσω διοραμάτων, αναπαραστάσεων και πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού. Ανοιχτό Τρίτη έως Σάββατο 08:00 - 14:30 και Κυριακή 11:00 - 14:30.



Το Παρανέστι είναι η κυριότερη πύλη εισόδου σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους φυσιολάτρες ενδοχώρα, όπου κυριαρχεί ο όγκος της οροσειράς της Ροδόπης, με παρθένα δάση, άφθονα ρέματα με γάργαρα νερά που χύνονται στο Νέστο, πανέμορφους καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια, τεχνητές λίμνες, εγκαταλελειμένα χωριουδάκια, θερμά νερά και χιλιάδες μοσχοβολιστά αγριολούλουδα.




Το Φαλακρό, το Δάσος Ελατιάς, το Δάσος Σημύδας, τα Δάση Στάμνας – Λεπίδα, όλα εδώ υπάγονται. Και το Φρακτό, το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου. Το 17.150 στρ. Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης που δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο εδώ και 500 χρόνια. Το σπουδαιότερο δασικό σύμπλεγμα της χώρας και ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Η «Ζαγκραντένια», που από το 1980 τελεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας. Ο «φραγμένος τόπος» στα σλάβικα, φραγμένος από βουνά.


ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο Φιλοξενία. Βρίσκεται σε ένα λοφίσκο, μέσα στα πεύκα, με θέα πιάτο ολόκληρο το Παρανέστι. Διαθέτει 19 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα), όλα με A/C, TV, NOVA, ψυγείο, wi fi internet και μπαλκονάκι με θέα. Στο ισόγειο υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με άνετο σαλόνι και τζάκι καθώς και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Στην αυλή θα βρούμε πολλά παρτέρια με λουλούδια και άφθονο γκαζόν.. Τηλ. 2524022001 & 2524022002.



 Ξενοδοχείο Nessos.

Αυτό είναι λίγο πιο καινούργιο. Έχει χτιστεί πάνω σε έναν άλλο λοφίσκο, λίγο ψηλότερα, δίπλα στο παλιό πολυβολείο. Έχει κι αυτό θέα πιάτο ολόκληρο το Παρανέστι. Αποτελείται από 12 δωμάτια και 1 σουίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση και internet. Τα περισσότερα έχουν και μπαλκονάκι με θέα στο Παρανέστι. Στο ισόγειο βρίσκονται το καθιστικό, το σαλόνι, το τζάκι, το καφέ μπαρ και η τραπεζαρία όπου σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Λειτουργούν σάουνα και χαμάμ. Τηλ. 2524021021.



ΖΑΓΚΡΑΝΤΕΝΙΑ (ΦΡΑΚΤΟ)

Στα ξύλινα σπιτάκια των εγκαταστάσεων του εργοταξίου των δασεργατών. Έχουν θέρμανση, τουαλέτες, φως και νερό. Δεν διαθέτουν πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες. Μια καλή λύση είναι να φέρει ο καθένας τον υπνόσακό του (sleeping bag). Διαμονή δωρεάν, αρκεί προηγουμένως να συννενοηθείτε τηλεφωνικώς με το Δασαρχείο Δράμας για να πάρουμε την άδεια. Τηλ. 2521091338, 2521091339 & 2521057821.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK