airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Από την παιδίατρο Κατερίνα Ζερβού..

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ(ΕΚΖΕΜΑ)

Είναι μια χρόνια κνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία(συνήθως μετά τον 3ο μήνα) και χαρακτηρίζεται απο υφέσεις και εξάρσεις.
Η ατοπική δερματίτιδα οφείλεται σε ανοσολογική διαταραχή η οποία προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η ανάπτυξη της ατοπικής δερματίτιδας οφείλεται στα γονίδια(κληρονομείται) , στο 70% των ατοπικών παιδιών υπάρχει ιστορικό ατοπίας και στους δύο γονείς και στο 25% στον ένα γονέα.
Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται όταν το βρέφος έρθει σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα(περιβαλλοντικούς παράγοντες) όπως τροφές,συνθετικές -χρωστικές ουσίες,γύρη,φυτά,ακάρεα οικιακής σκόνης ,λοιμώξεις, τρίχωμα ζώων(γάτας-σκύλου),μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα,απορρυπαντικά, αυξημένο επίπεδο υγρασίας και ψυχολογικό στρες.
Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 2-6 μηνών και διαρκεί μέχρι το 2ο ή 3ο χρόνο ζωής(βρεφική μορφή).
Οι βλάβες συνήθως είναι ερυθρές με έντονη ξηρότητα , κνησμό και εντοπίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο(μάγουλα), στο κορμό και στις εξωτερικές επιφάνειες των χεριών και των ποδιών.
Πολλές φορές οι βλάβες είναι υγρές- ορορροούν(δηλαδή βγάζουν υγρό).
Συχνά από τον έντονο κνησμό μπορεί να προκληθεί τραυματισμός και λύση του δέρματος με κίνδυνο τη μικροβιακή επιμόλυνση(συνήθως από staphylococcus aureus).
Η μορφή της ατοπικής δερματίτιδας της παιδικής ηλικίας (είναι συνέχεια της βρεφικής) εμφανίζεται μεταξύ 4-10 ετών και οι βλάβες εντοπίζονται πιο συχνά στις καμπτικές επιφάνειες(πτυχές) των αγκώνων και των γονάτων και στο κορμό.
ΠΡΟΛΗΨΗ
1.Απομάκρυνση των αλλεργιογόνων ερεθισμάτων από το περιβάλλον του βρέφους.
Τα ρούχα και όλα τα υφάσματα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του μωρού(σεντόνια,πετσέτες κ.α.) πρέπει να είναι βαμβακερά.
Αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα, ναύλον και τα συνθετικά χνούδωτα παιχνίδια.
Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα του βρέφους πρέπει να πλένονται με ειδικά υποαλλεργικά βρεφικά απορρυπαντικά.
Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να καθαρίζεται και να αερίζεται συχνά,να είναι λιτό , να αποφεύγονται οι μοκέτες και τα χνουδωτά αντικείμενα και παιχνίδια και να είναι ελεύθερο απο ερεθιστικές ουσίες και μυρωδιές(αρώματα,εντομοαπωθητικά κ.α.)
2.Τροποποίηση της διατροφής και αποφυγή της τροφής που έχουμε παρατηρήσει ότι προκαλεί στο βρέφος έξαρση του εκζέματος(συνήθως είναι όξινες τροφές όπως ντομάτα πορτοκάλι,φράουλα).
Η τροφική αλλέργια στη περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας είναι συνήθως παροδική,μετά απο 1 χρόνo μπορούμε να δοκιμάσουμε σταδιακά την τροφή που έχουμε αποκλείσει απο τη διατροφή του βρέφους
Σε σοβαρές περιπτώσεις η επανεισαγωγή της τροφής θα πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο με επίβλεψη.
Αποφεύγουμε τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
3.Μητρικός θηλασμός:Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας και αλλεργιών.
4. Η θερμοκρασία του δωματίου του μωρού θα πρέπει να είναι 20-22 °C όχι παραπάνω γιατί το μωρό ιδρώνει και αυτό επιδεινώνει το έκζεμα.
5. Το μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται με χλιαρό (35-36°C) νερό και χωρίς τη χρήση σφουγγαριού γιατί το ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει τις βλάβες.
6.Χρησιμοποιούμε για το μπάνιο του βρέφους ειδικό καθαριστικό αφρόλουτρο ελεύθερο σαπώνων με pH 5.5 .
7. Σε περίοδο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας χρησιμοποιούμε για το μπάνιο αφρόλουτρο με έλαιο διαχεόμενης φάσης( bath oil).
8. Για μεγάλυτερη ενυδάτωση των ξηρών βλαβών χρησιμοποιούμε
υδρόφιλο έλαιο εντός της μπανίερας ή αμέσως μετά το μπάνιο σε όλο το σώμα.
9.Μετά το μπάνιο σκουπίζουμε το δέρμα πολύ απαλά και ταμποναριστά χωρίς τρίψιμο και στη συνέχεια το ενυδατώνουμε εφαρμόζοντας σε σχεδόν υγρό δέρμα την ειδική υδατική κρέμα με αυξημένα λιπίδια για την ενίσχυση και τη διόρθωση του επιδερμικού φραγμού.
10. Κόβουμε τα νύχια του μωρού ώστε με το κνησμό να μην δημιουργηθούν τραυματισμοί στο δέρμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία εξαρτάται αν οι βλάβες είναι υγρές ή ξηρές.
Αν οι βλάβες είναι υγρές τοποθετούμε κομπρέσες με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό 4-6 φορές την ημέρα για 2-3 μέρες μέχρι να στεγνώσει το δέρμα.
Στη συνέχεια τις αντιμετωπίζουμε όπως τις ξηρές βλάβες ,εφαρμόζουμε δηλαδή μαλακτικές ειδικές κρέμες για ενυδάτωση.
Στις πιο σοβαρές καταστάσεις πολλές φορές χορηγείται θεραπεία με κορτιζονούχο κρέμα πρώί-βράδυ, πάντα όμως κατόπιν σύστασης του παιδιάτρου.
Σε περίπτωση έντονου κνησμού χορηγείται αντιισταμινική αγωγή από το στόμα και όταν συνυπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση αντιβίωση.
Η αλλεργική δερματίτιδα συνήθως υποχωρεί τα πρώτα χρόνια ζωής.
Τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα έχουν πιθανότητα 30-50% για την μελλοντική ανάπτυξη άλλου νοσήματος όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, άσθμα, αλλεργίες.
Πηγή: παιδοαλλεργιολογικό τμήμα νοσοκομείο παίδων "Αγλαία Κυριακού, Τσιβιτανίδου-Κακούρου Ταλια παιδοδερματολόγος, Κωνσταντόπουλος παιδιατρική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK