airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ανω Πορόια Σερρών, σίγουρα θα σας μαγέψουν


Στις πρόποδες του όρου Μπέλες βρίσκεται η Ανω Πορόια Σερρών σε μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς κοντά στη λίμνη Κερκίνη.Είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς λόγω της φυσικής ομορφιάς της και του πολύ καλού κλίματος.Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι μπέηδες είχαν εκεί τα εξοχικά τους , στη «Μικρή Κωσταντινούπολη» όπως την αποκαλούσαν. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής είναι πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη. Υπάρχουν όμως και βλαχόφωνοι Έλληνες που ήρθαν εδώ από τα βλαχοχώρια της Πίνδου, κυρίως μετά τα Ορλωφικά (1770). Ακολούθησαν και άλλοι  μετά  την αποτυχία του Λάμπρου Κατσώνη, αλλά και την  καταστροφή  του Σουλίου. Με την πάροδο των χρόνων τα Πορόια  εξελίσσονται σε σημαντικό, ακμάζον κεφαλοχώρι με δικό τους ελληνικό σχολείο. Στις 26 Ιουνίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει μαζί με τη Μακεδονία και τα χωριά του Μπέλες. Αγκαλιά με τις οξιές και τα δάση του Μπέλες προικισμένα με την ευλογία του νερού, με καλό κλίμα και υπέροχη θέα, τα Άνω Πορόϊα σήμερα αποτελούν αναμφίβολα μια ξεχωριστή, παρόλα αυτά άγνωστη ακόμα, γωνιά της Αν. Μακεδονίας.

Σε υψόμετρο 400μ αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη  διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922.Οι περισσότεροι σύγχρονοι χάρτες παρουσιάζουν το Μπέλες ως όρος Κερκίνη και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλουν σε  μια  γενικότερη σύγχυση των τοπωνύμιων της περιοχής. Για τους ντόπιους το βουνό είναι γνωστό με το παλιό όνομά του και σπάνια  χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική, η σημερινή ονομασία «όρος Κερκίνη».

Τα παλιά αρχοντικά, τα πέτρινα καλντερίμια των "μαχαλάδων", το αισθητικό δάσος με τα πλατάνια τις αστείρευτες πηγές και τα τρεχούμενα νερά, τα αγιογραφημένα ξωκλήσια των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα της περιοχής και η θέα της λίμνης Κερκίνης δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.



Τα Άνω Πορόϊα προτείνονται ανεπιφύλακτα για όλους τους λάτρεις της πεζοπορίας στα ειδικά περιπατητικά μονοπάτια τους όρους Μπέλες, ενώ η ιππασία, η ορειβασία και οι διαδρομές με 4Χ4 έχουν την τιμητική τους.Τα δε παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής έχουν απασχολήσει εκατοντάδες γευσιγνώστες της Ελλάδας και όχι μόνο, που αναφέρονται στις μοναδικές παραδοσιακές γαστρονομικές συνταγές με βουβαλίσιο κρέας, με φρέσκες πέστροφες και με παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά που παρασκευάζονται όλα από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού Ποροΐων.


Τα Άνω Πορόϊα είναι ένα μοναδικό χωριό με πολιτιστικές δράσεις και δρώμενα όλο το χρόνο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Βλάχικος Σύλλογος και η Φιλαρμονική του χωριού αποδεικνύονται εξαιρετικά δραστήριοι, ενώ η Ποδοσφαιρική Ακαδημία της περιοχής, εκτός από αθλητική, έχει και οικολογική δράση.Κορυφαίο έθιμο του χωριού, η αναβίωση των γουρουνοσφαγείων, σύμφωνα με το οποίο κάθε 26 του Δεκέμβρη ένα γουρούνι μαγειρεύεται και σερβίρεται στην πλατεία του χωριού υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.


Κατά την περίοδο του Πάσχα το χωριό κατακλύζεται από τουρίστες από όλη την Ελλάδα, καθώς χαρακτηρίζεται, τη σύγχρονη εποχή, ως ένας μικρός παράδεισος που βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό και την καθημερινότητα.



Απέχουν από την πόλη των Σερρών 65 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη μόλις 130χλμ., ενώ από την κεντρική τους πλατεία ο επισκέπτης αγναντεύει τη λίμνη Κερκίνη, το Οχυρό Ρούπελ, το Οχυρό Ιστίμπεη, τα Λουτρά Σιδηροκάστρου, τα Λουτρά Αγγίστρου και το όρος Μπέλες που στέκει αγέρωχο, ως ασπίδα προστασίας, του μικρού χωριού.



Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας και σε όλη την γύρω περιοχή, όπως τα λουκάνικα, η ψητή γίδα, το βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές και το τυρί από βουβαλίσιο γάλα, το ψητό γουρουνόπουλο αλλά και ψάρια από τη λίμνη.

Απολαύστε τον καθαρό αέρα στο αισθητικό δάσος με τα πλατάνια και τα άφθονα νερά, όπου βρίσκεται και χώρος αναψυχής με κέντρα εστίασης και επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK