airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Eναλλακτικός ταξιδιωτικός προορισμός

Σε απόσταση 17 χλμ απο τη Κόνιτσα βρίσκεται το χωριό Μολυβδοσκέπαστο. Είναι κτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα, σε υψόμετρο 596μ. Απέχει 17 χλμ  από την Κόνιτσα και μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αλβανία. Η Διπαλίτσα, όπως ονομαζόταν παλιά, υπήρξε από την αρχαιότητα συγκοινωνιακός κόμβος και  σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο. Πολλοί από τους κατοίκους του ήταν έμποροι και αποδημούσαν στη Μολδοβλαχία και την Πόλη.


Γνώρισε πολλές ληστρικές επιδρομές, ώσπου καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από σφοδρή επιδρομή Τουρκαλαβανών  το 1657. Στα μετέπειτα χρόνια δημιουργήθηκε σιγά σιγά το νέο σημερινό χωριό. Σήμερα, είναι ένα ήσυχο και όμορφο χωριουδάκι πνιγμένο στην βλάστηση, που αγναντεύει την κοιλάδα του Αώου και του Σαρανταπόρου. Ο πανέμορφος αυτός ακριτικός οικισμός κατοικείται από 50 άτομα το χειμώνα και 200 το καλοκαίρι.


 Οι κάτοικοι είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί τσίπουρου, παρασκευαστές σπιτικών γλυκών και μελισσοκόμοι. Δυστυχώς σήμερα στον οικισμό δεν συναντούμε παλιά σπίτια  με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, διότι το χωριό  καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό το 1943. Στο χωριό και γύρω από αυτό σώζονται είκοσι εκκλησίες και ξωκλήσια,σημαντικότερες από τις οποίες είναι: ο ναός της Αγίας Τριάδας (12ος αιώνας), ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (9ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Δημητρίου, η  Ζωοδόχος Πηγή (1604) και ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Σώζοντος (15ος αιώνας), που δεσπόζει σε χαρακτηριστικό λόφο στο ψηλότερο σημείο του χωριού.


Επιβλητικός είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στα δυτικά του  χωριού σε μια ωραία τοποθεσία με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Αώου και του Σαραντάπορου, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας. Πιθανή χρονολογία κτίσης του ναού  θεωρείται το έτος 1537, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία παλιότερα και έως το 1857, ήταν έδρα του αρχιεπισκόπου Πωγωνιανής. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο, με πεντάπλευρη κόγχη, νάρθηκα, στεγασμένο προπύλαιο και διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες.
Στη γύρω περιοχή βρίσκονται αρκετοί ερειπωμένοι νερόμυλοι, ο τελευταίος από τους οποίους λειτουργούσε έως τη δεκαετία του 60.  Επίσης μικρά πέτρινα γεφύρια βρίσκονται εντός του οικισμού, στις πηγές του Αγίου Γεωργίου και λίγο πιο πέρα από το μοναστήρι, στο ρέμα Μπορόγια. Στις 29 και 30 Ιουνίου, στον εορτασμό της Σύναξης των Αγίων Αποστόλων, πολιούχων του χωριού, διεξάγεται θρησκευτικό και λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Ευσταθίου με συμμετοχή οργάνων, χορευτικών συγκροτημάτων κ.α.


Ο αγροτικός συνεταιρισμός Μολυβδοσκέπαστης παράγει παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσίπουρο, κρασί, τραχανά και γλυκά του κουταλιού. Κάθε χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου, γίνεται η γιορτή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια του συνεταιρισμού. Στο χωριό μπορείτε να διανυκτερεύσετε στον κοινοτικό ξενώνα και ν’ απολαύσετε καλό φαγητό και εκλεκτούς μεζέδες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.


public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK