airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της Πελοποννήσου



H Καστάνιτσα Αρκαδίας είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πάρνωνα σε ύψος 850μ.Χαρατηρίζεται από τους γραφικότερους οικισμούς  ολόκληρης της Πελοποννήσου λόγω της ομορφιάς του φυσικού τοπίου που τη περιβάλει .






Μέσα σε πυκνά δάση από καστανιές, έλατα και πλατάνια, η Καστάνιτσα, είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας, έχει διατηρήσει σήμερα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.




Τα παραδοσιακά πετρόκτιστα δίπατα σπίτια, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου, δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό, ενώ η θέα από το κάστρο  και τη πλατεία της εκκλησίας, είναι εντυπωσιακή. Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές, γεγονός που καθιστά την περιοχή ιδανικό μέρος για ηρεμία και πεζοπορίες.


Η Καστάνιτσα είναι κτισμένη πάνω σε έναν στενόμακρο λόφο και έχει 250 περίπου κάτασπρα σπίτια, με όμορφα ξύλινα μπαλκόνια.



Στο βόρειο τμήμα του χωριού, ξεχωρίζουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου του Καψάμπελη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο πύργος κτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 14ο αιώνα και αποτελούσε σημαντικό οχυρωματικό έργο. 

Δυστυχώς γκρεμίσθηκε το 1948, ενώ για τους επισκέπτες υπάρχει πλακοστρωμένο μονοπάτι με ξύλινη περίφραξη. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν επίσης 15 εξωκλήσια, άριστα συντηρημένα με αρχαιότερο το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο αποτελούσε μέρος του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε στις αρχές του 15οu αιώνα και καταστράφηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ.
Η Καστάνιτσα ήταν ονομαστή για την παραγωγή της σε ασβέστη, που ψηνόταν σε παραδοσιακά καμίνια , ενώ σήμερα, τα σπίτια, συνεχίζουν να είναι ασβεστωμένα και λευκά, σα σε αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η Καστάνιτσα ήταν ονομαστή  επίσης και για την παραγωγή της στα κάστανα, που της έδωσαν και το όνομά της. 




Το μεγάλο καστανοδάσος που την περιβάλλει έχει έκταση 4.100 στρέμματα. Στο παρελθόν, η σοδειά  της από τα κάστανα   ξεπερνούσε τους 400 τόνους . Η γιορτή του κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο είναι από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις του χωριού.


Οι Καστανιστιώτικες παραδόσεις αναφέρουν πως το χωριό προήλθε από την συνένωση δύο οικισμών, του Πενταλώνα και του Μπεζενίκου, τα ερείπια του αποίου διατηρούνται και σήμερα στην περιοχή της Κοντολινάς. Η μεταστέγαση των δύο αυτών οικισμών πιστεύεται πως έγινε πριν την Φραγκοκρατία (1204), στην σημερινή τοποθεσία , που για την εποχή εκείνη ήταν πέρασμα στρατηγικής σημασίας που ένωνε την Αργολίδα με την Λακωνία. 

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι Βυζαντινοί έχτισαν στην κορυφή του μικρού λόφου του χωριού Πύργο, που είχε τον έλεγχο του περάσματος. Την ίδια μάλιστα εποχή πρέπει να είχε χτιστεί και το κάστρο της Κουτουπούς, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν και σήμερα στην ομώνυμη τοποθεσία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK