airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ένας απίστευτος χειμερινός προορισμός!!



Η Ελάτη ή Τύρνα είναι ορεινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων του Δήμου Πύλης στο Νομό Τρικάλων. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 32 χλμ από την πόλη των Τρικάλων.




 Το χωριό είναι χτισμένo αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μ., στο όρος Κερκέτιο (Κόζιακας). 







Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά  μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.




Η άλλη ονομασία της  Ελάτης είναι Τύρνα.  H Τύρνα κατοικήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και βρίσκονταν δυτικά προς το ποτάμι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι  1778-1779, δίδαξε στην περιοχή ο Κοσμάς ο Αιτωλός.  



Τα πετρόχτιστα σπίτια της παλιάς Τύρνας είχαν κατασκευαστεί απο Ηπειρώτες μαστόρους, με χαρακτηριστικό τους τα υπέρθυρα. Το παλιότερο σπίτι αυτής της περιοχής, που έχει διασωθεί  είναι αυτό της οικογένειας Γιδάρη που χρονολογείται το 1845, έχει πολεμίστρες και πόρτα με αμπάρα, ανάλογη αυτών που συναντάμε  σε μοναστήρια. 




Το σημερινό  xωριό βρίσκεται στη θέση αυτή,  μετά το 1943. Τη  χρονιά αυτή,  οι Γερμανοί έκαψαν το παλιό χωριό,  την παλιά Τύρνα. Στη θέση Κατώφλι, βρέθηκαν ερείπια που μαρτυρούν την κατοίκησή της  περιοχής κατά την κλασική εποχή. 




Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στη θέση αυτή βρίσκονταν η αρχαία πόλη, Πότναιο.. Σήμερα στο χωριό κατοικούν μόνιμα περίπου 400 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και κατά δεύτερο από την κτηνοτροφία και την υλοτομία.






Στο δρόμο σας για την Ελάτη, πρέπει να κάνετε μια στάση στην Πύλη για να δείτε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της και τα μοναστήρια της  Πόρτα Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα. 





Στην  Ελάτη , αξίζει ν΄επισκεφτείτε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται το 1822. Το εντυπωσικό τέμπλο του, είναι δημιούργημα Ηπειρωτών μαστόρων.






Στη βόλτα σας στο χωριό, θα θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά του και τις παραδοσιακές του βρύσες. Ένα σημείο με υπέροχη θεά, είναι ο  Κόκκινος  βράχος, πάνω από την Ελάτη. Μεγάλα τμήματά του έχουν κόκκινο χρώμα. Σ΄αυτό οφείλει το όνομά του.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK