airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ένα πανέμορφο ψαροχώρι της Μάνης



Η Τραχήλα είναι πανέμορφο ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης, με παραδοσιακό χρώμα, 55 χλμ ΝΑ της Καλαμάτας, το οποίο οφείλει το αρχαιοπρεπές όνομά του στο σχήμα του κάβου που βρίσκεται δίπλα του και θυμίζει τράχηλο.




Το μικρό γραφικό λιμανάκι και η παραλία του Αγίου Δημητρίου, 6 χλμ βορειοδυτικά, με τις απίθανες, παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά, καθώς και η ακτή του Πανταζή, με γκρίζα αμμουδιά, αρμυρίκια και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά συγκαταλλέγονται στα πανέμορφα τοπία του γραφικού χωριού.














Τα μονοπάτια που ανηφορίζουν από το χωριό προς τη Λαγκάδα και τις Θαλάμες ήταν σε χρήση μέχρι την κατασκευή του κύριου οδικού άξονα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.  Ακριβώς στην στροφή πριν μπείτε στο χωριό ξεκινά μονοπάτι για μια καταπληκτική μικρή παραλία.





Αξίζει να την επισκεφθείτε διότι πρόκειται για ένα ωραίο πετρόχτιστο χωριό με ακτή από πλάκες γρανίτη και ταβερνάκια, απομονωμένη από την κίνηση και τη φασαρία και περικυκλωμένη από το άγριο Μανιάτικο τοπίο. Φανταστείτε ότι ως το 1970 δεν υπήρχε οδική πρόσβαση στο χωριό...





Πολλοί  την επισκέπτονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για υποβρύχιο ψάρεμα.







Οι πρώτες αναφορές για το χωριό συναντώνται σε έγγραφο σχετικό με τους Μανιάτες που επιβιβάστηκαν από εκεί για την Κορσική στις αρχές του 18ου αι., αλλά όπως όλα δείχνουν αναπτύχθηκε κυρίως από τον 19οαι. και μετά, αποτελώντας θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο και βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά.




Στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται το σπήλαιο Καταφύγι. 









Εκτός από τα φυσικά θέλγητρα της περιοχής, στην Τραχήλα θα βρει κανείς εξίσου αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. όπως το ιστορικά διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, αναστηλωμένο από τον δραστήριο πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK