airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Αν νομίζετε ότι Παρθενώνα έχει μόνο η Αθήνα κάνετε λάθος...

Στη Χαλκιδική και στις πλαγιές του ορους Ίταμος στα 350 μέτρα υψόμετρο, σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα από το Ν. Μαρμαρά, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Παρθενώνας. 

 Με τα ονόματα Παρθενόπολις, Παρθένι και Παρθενιώνας και πιθανότερη εκδοχή αυτή της ονοματοδοσίας από τη βασίλισσα Παρθένοπη, ο γνωστός σήμερα Παρθενώνας, αυτό το στεφάνι πάνω από τον Τορωναίο που λάμπει περιστοιχισμένος από το καταπράσινο σκηνικό του Ίταμου.
Το χωριό αναφέρεται σε ιστορικές πηγές ήδη από τον 10ο μ.Χ. αι. Οι ηρωικοί του κάτοικοι, μαζί μ' εκείνους της Ορμύλιας και της Νικήτης, κήρυξαν την επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό στις 29/5/1821, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.
  Τον Απρίλιο του 1854, ο αγωνιστής Τσάμης Καρατάσος αποβιβάζεται στη Συκιά, και προχωρά προς τον Παρθενώνα, όπου πολλοί νέοι κατατάσσονται στο ένοπλο σώμα του. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας ο Παρθενώνας έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 400-500 κατοίκων. Στο μεταξύ ιδρύεται το ψαροχώρι Νέος Μαρμαράς από Μικρασιάτες πρόσφυγες. 
 Όταν  εμφανίζονται στη Χαλκιδική οι πρώτοι τουρίστες (τη δεκαετία του '60) οι κάτοικοι του Παρθενώνα  εγκαταλείπουν το χωριό τους και μεταφέρονται στο Ν.Μαρμαρά. 
 Μερικά χρόνια αργότερα, άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης και μέχρι σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί όλα τα σπίτια του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική . 
 Αυτή η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο, έχουν καταστήσει τον Παρθενώνα σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές, αφού το χωριό διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας που περιλαμβάνουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. 

Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον ιστορικής σημασίας ναό του Αγίου Στεφάνου που είναι ο παλιότερος ναός στη Χαλκιδική.
 Στολίδι πλέον του παραδοσιακού οικισμού είναι το λαογραφικό του μουσείο. Είναι ένα κτίσμα του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Πεονίδη, λειτούργησε από το 1908 έως το 1971 που έπαψε να υπάρχει η κοινότητα λόγω της μετοίκησης των κατοίκων στον Νέο Μαρμαρά.
Φιλοξενεί εργαλεία, σκεύη, ενδυμασίες και μόνιμη φωτογραφική έκθεση από τον 20ο αιώνα και προγενέστερα. Οι βαριές πέτρες που υπάρχουν στον αυλόγυρο, συνέθλιβαν τις ελιές κι έβγαινε το λάδι.
Ο Παρθενώνας είναι ένα υπέροχο "μπαλκόνι" στον Τορωναίο κόλπο. Μπορούμε να διακρίνουμε το νησάκι Κέλυφος του Μαρμαρά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK