airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Οι Πινακάτες είναι κοινότητα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.Το χωριό βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Η πρώτη αναφορά στις Πινακάτες γίνεται στην "Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδος" του Δανιήλ Φιλιππίδη και του Γρηγορίου Κωνσταντά (Βιέννη, 1791). Εκεί σημειώνεται πως το χωριό είχε τότε περίπου 100 σπίτια, γεγονός που σημαίνει πως το χωριό ιδρύθηκε πολύ πιο πριν.Tο ρεύμα πρωτοήρθε το 1973, το λεωφορείο από/προς τον Βόλο το 1978, ενώ ο δρόμος από την ήδη γνωστή και πολυσύχναστη Βυζίτσα πρωτοάνοιξε μόλις το 1999. Μέχρι τότε το χωριό συνδεόταν με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας (και τον κόσμο όλο) μόνο από την πλευρά του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Γι’ αυτό και σήμερα το τοπίο είναι ακόμα αυθεντικό, με ελάχιστες παρεμβάσεις.Η μικρή και καλά προφυλαγμένη πλατεία, με τον μεγάλο πλάτανο και τη χαρακτηριστική κρήνη -δωρεά Ελλήνων Αιγυπτιωτών από τα ένδοξα χρόνια των 2.000 μόνιμων κατοίκων και των πλούσιων ομογενών είναι από τα χαρακτηριστικά σημεία του χωριού. Εκεί  θα βρούμε την εκκλησία του Αγ.Δημητρίου και μία μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με λεοντοκεφαλές του 1894.
 



 Ανακαλύφθηκε από ανήσυχους ταξιδιώτες που προσπέρασαν τις Μηλιές και τη Βυζίτσα (βρίσκεται 3 χλμ. μετά τη Βυζίτσα). Τα πέτρινα κτίρια, η μεγάλη πλατεία, η κρήνη, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος τους έκαναν φανατικούς του χωριού. Η γκρι πέτρα και η πυκνή βλάστηση στα πέριξ του προσδίδουν μια παραμυθένια αύρα.
Οι Πινακάτες είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο.Είναι γεμάτες από πετρόχτιστα ξωκλήσια και εκκλησίες αλλά και πετρόχτιστες πλατείες. Πρόκειται για ένα κατ εξοχήν αγροτικό χωριό. Νότια και προς τη θάλασσα του Παγασητικού κόλπου απλώνονται οι ελαιώνες και τα αμπέλια. Πάνω, προς το βουνό, μηλιές και ήμερες καστανιές, στολίδια του χωριού και βασική απασχόληση των κατοίκων. Τελευταία έχουν ανακαινιστεί παλιά αρχοντικά και κτίρια, που κάποια είναι κατοικίες και άλλα καταλύματα, εστιατόρια και καφενεία.
Αξίζει να επισκεφτείτε την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι από τις Πινακάτες με τη θέα, από τη μια μεριά στο χωριό και από την άλλη στον Παγασητικό και το Πήλιο. Το παλιό αλώνι, λίγο πάνω από τον οικισμό του Αγίου Αθανασίου, το δάσος της οξιάς με τις πηγές, κομμάτι της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου ΦΥΣΗ2000 με κωδικό GR 1430001, το σιδηροδρομικό σταθμό όπου το Τρενάκι του Πηλίου κάνει στάση στις Πινακάτες, στον οικισμό "Ογλάς".
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK