airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο απέχει 38χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας. 


Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γιατί αποτελεί ένα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας και ως ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία, επειδή η γη της, κατοικούμενη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, είναι πλούσια σε μνημεία όλων των εποχών και η ιστορία της πλούσια σε γεγονότα. 



Λίγα μόλις μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νεότερη.Το όνομα "Καρδαμύλη" αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου και αναφέρεται στην Ιλιάδα (Ι 150) ως πρώτη από τις "επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις" που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε "Σκαρδαμούλα", ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Πάνω ή Παλαιά Καρδαμύλη, παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο, με το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ακολουθώντας μονοπάτι που έχει ως αφετηρία του τον Άγιο Σπυρίδωνα, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους τάφους των Διοσκούρων, που είναι λαξευμένοι σε βράχο.



Διακοπές σε πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια πάνω από το λιμανάκι, «δροσερά» περιβόλια, σοφιστικέ μπαράκια με θέα στη θάλασσα, ταβερνάκια με σπιτικές γεύσεις και στο φόντο ο Ταΰγετος: αιώνιος προστάτης της πόλης.











Στο λιμάνι της Καρδαμύλης είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ απέναντι από αυτό βρίσκεται το νησάκι Μερόπη, με ερείπια ενετικών τειχών και το εκκλησάκι της Παναγίας.







Ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι Βυρού. Kοντά στις πηγές του Bυρού σώζονται παλαιοί νερόμυλοι, ενώ κοντά στην κοίτη του βρίσκεται η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. 




Μονοπάτι που ξεκινά από την εν λόγω μονή οδηγεί στη μονή Λυκακίου (Λυκάκη).


Που να μείνετε:
Η Καλαμάτα απέχει 20 χλμ από την Καρδαμύλη οπότε φυσικά μπορείτε στην Καλαμάτα. Αν όμως θέλετε την ηρεμία και την αγνή ομορφιά της περιοχής επιλέξαμε για σας τις υπέροχες μεζονέτες και βίλες Πολισματα.








Το Polismata είναι σε απόσταση μόλις 3 λεπτών με το αυτοκίνητο από την παραλία της Καρδαμύλης. Οι μονάδες(μεζονέτες και βίλες)  διαθέτουν όλες μπαλκόνι με θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο και υπαίθριο υδρομασάζ.  Περιβάλλεται από μια ονειρική φύση και η θέα είναι μαγική..
















Που να φάτε:



Οι «Ελιές» φημίζονται για τα μαγειρευτά τους.
Ο   «Περιβόλης» για την άψογη ελληνική παραδοσιακή κουζίνα
Για το καλύτερο ψάρι θα πάτε στον Άγιο Νικόλαο λίγο έξω από την Καρδαμύλη στον «Κρυφό κήπο».

Για τον καφέ και το γλυκό σας μην παραλείψετε να πάτε  στης Άννας στην αγορά της Καρδαμύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK