airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Στο κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου..Θα σας μαγέψει..

Ο παραδοσιακός οικισμός Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό.Βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας.
Από τη Βυτίνα  θα περάσουμε πρώτα το παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Ξενία, ακολούθως θα περάσουμε την τοποθεσία "Καμπέας" (όπου λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνα και κάμπινγκ μέσα στα έλατα!) και στη συνέχεια θα φτάσουμε στην Καρκαλού, όπου και θα βρούμε πινακίδες που οδηγούν  δεξιά  για Λαγκάδια, Ολυμπία και Πύργο. 
 Παλιά, τα Λαγκάδια τα αποκαλούσαν το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», γιατί φαίνεται σαν να κρέμεται πάνω από ένα άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.
 Τα Λαγκάδια, πιθανόν, πήραν το όνομά τους από τις τέσσερις χαράδρες που αυλακώνουν την περιοχή ενώ υπάρχουν πετρόχτιστα καλντερίμια που ενώνουν τις 18 συνοικίες. Από αυτή την μορφολογία του εδάφους έλαβαν το όνομά τους τα Λαγκάδια.
 Είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί κτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής και στο ίδιο το χωριό.
Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Εκτός από το τοπίο, τα τρεχούμενα νερά, τις παραδοσιακές βρύσες και τα γεφύρια, σημαντικά αξιοθέατα στα Λαγκάδια αποτελούν οι ναοί των Ταξιαρχών και του Τίμιου Προδρόμου. Χτίστηκαν και οι δύο το 1808 σε διάστημα 40 ημερών λόγω χρονικού περιορισμού που έθεσαν οι Τούρκοι. Διατηρείται επίσης και το σπίτι των Παπαγιαννόπουλων.
 
Τα Λαγκάδια θεωρούνται ένα πέτρινο κομψοτέχνημα που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τοπίο με τρεχούμενα νερά, καρυδιές, πλατάνια και γραφικά καλντερίμια. Στην κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται στο χείλος της ρεματιάς και πλαισιώνεται από αιωνόβια πλατάνια, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας και να περάσετε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. 
 Στο κέντρο του χωριού υπάρχει Ηρώο, αφιερωμένο στην μνήμη των πεσόντων Λαγκαδινών που συμμετείχαν στους Εθνικούς Αγώνες.




Που να μείνετε:
Η Βυτίνα βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση οπότε μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά και πολύ ωραία καταλύματά της. Αν ωστόσο ανήκετε σε αυτούς που επιθυμούν να απολαύσουν το χωριό και να ηρεμήσουν σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Κεντρικόν το οποίο συνδυάζει στοιχεία τοπικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται σε κεντρική θέση στα Λαγκάδια στις παριφές μιάς χαράδρας.


Για φαγητό σας προτείνουμε το Τσιαχται. Το όνομά του σημαίνει κολατσιό και το χρησιμοποιούσαν οι μάστορες της πέτρας των Λαγκαδίων..Παραδοσιακή τοπική κουζίνα σε ένα όμορφο περιβάλλον.




 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK