airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Το Βουλισμένο Αλώνι-Τιμωρία ασεβούς γεωργού ή ένα θαυμαστό γεωλογικό φαινόμενο

  15 χιλιόμετρα περίπου δυτικά του Ηρακλείου, κοντά στο χωριό Μάραθος βρίσκεται το Βουλισμένο Αλώνι το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα γεωλογικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βύθισμα με κυκλικό σχήμα διαμέτρου 90 μέτρων και βάθους έως και 50 μέτρων. Από ψηλά φαίνεται σαν κρατήρας ηφαιστείου. Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι αυτό το βύθισμα (καρστική δολίνη)προήλθε από την κατακρήμνιση σπηλαίου που βρισκόταν εκεί.
Ωστόσο κάτι το μέγεθος του βυθίσματος , κάτι το γεγονός ότι το σπήλαιο δεν βρέθηκε ποτέ , γεννήθηκε ο θρύλος του γεωργού.


Στο σημείο αυτό λοιπόν σύμφωνα με τον θρύλο ένας γεωργός διατηρούσε το αλώνι του. Ένα καλοκαίρι η σοδειά του ήταν πλούσια και ο γεωργός ανυπομονούσε να τη μαζέψει.Φοβόταν μήπως κάποιο καιρικό φαινόμενο στο μεταξύ του την καταστρέψει.Ανήμερα λοιπόν της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο γεωργός είπε στη γυναίκα του ότι έπρεπε να πάνε στο αλώνι γιατί η συγκομιδή δεν μπορούσε να περιμένει ούτε μία μέρα.Η γυναίκα είχε αντιρρήσεις και του είπε ότι αυτό ήταν ασέβεια προς τον Προφήτη Ηλία αλλά εκείνος δεν κάμφθηκε..Πήρε την κόρη του μαζί του και πήγε στο αλώνι για να αρχίσει τη συγκομιδή..Η κόρη του ενώ δούλευαν τραγουδούσε :«Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»..Ξαφνικά μια υπόκωφη βοή ακούστηκε η γη υποχώρησε και στην κυριολεξία κατάπιε τον γεωργό και την κόρη του..Οι κάτοικοι ήταν πεπεισμένοι ότι αυτή ήταν η τιμωρία του Προφήτη Ηλία για την απιστία του γεωργού..Ακόμη και σήμερα, υποστηρίζουν ότι, την ημέρα του Προφήτη Ηλία, ακούγονται τριξίματα από τα άχυρα και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»
Τελικά θρύλος ή απλά κατολίσθηση τα τοιχώματα στο Βουλισμένο Αλώνι προσφέρονται για αναρρίχηση και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο θα συναντήσετε εκεί σχολές αναρρίχησης.
Μου φαίνεται καλή ιδέα να το επισκεφτούμε ανήμερα του Προφήτη Ηλία! Άραγε θα ακούσουμε το τραγούδι της κόρης του γεωργού;
 Πηγή-Φωτογραφίες:  Μηχανή του χρόνου και candianews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK