airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016


Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου «Βάλια Κάλντα» είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας. Εκτείνεται σε 69.000 στρέμματα και βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (Υψ. 2177 μέτρα).

 Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.Το όνομα «Βάλια Κάλντα» σημαίνει στα βλάχικα ζεστή κοιλάδα.






Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπος που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας. όπως αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γύπες, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, μαυροπελαργοί, αρπακτικά νυχτόβια πουλιά και άλλα πτηνά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά. Συνολικά έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.



Τεράστια και πυκνά  είναι δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης και οξιάς καλύπτουν μεγάλο μέρος του δρυμού ενώ υπάρχουν και άλλα είδη όπως ελάτη, δρυς, σφένδαμος και άλλα φυλλοβόλα πλατύφυλλα δέντρα.





Το τοπίο στη Βάλια Κάλντα είναι εντυπωσιακό. Τα πυκνά δάση εναλλάσσονται από  βραχώδεις εκτάσεις και τεράστιους γκρεμούς, ενώ  έντονη είναι η παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών.













Ο εθνικός δρυμός της  Βάλια Κάλντα έχει πολλές εισόδους. Η περιοχή των Γρεβενών όμως είναι η πιο πρόσφορη είσοδος στα μυστήρια του πυρήνα του εθνικού δρυμού. Αφετηρία το χωριό Σπήλαιο, 26 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Γρεβενά  και το θαυμάσιο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1633.


 Ο ποταμός Βενέτικος διασχίζει στενά πέτρινα φαράγγια. Κοντά στο ποτάμι και στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει το τρίτοξο ονομαστό γεφύρι της Πορτίτσας. Πάνω από την έξοδο του φαραγγιού ανοίγεται ένα όμορφο όσο και απόκρημνο σπήλαιο, το Κελί της Καλογριάς, γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη αλευρόμυλοι οι οποίοι λειτουργούν με τη δύναμη του νερού.



Από  τα δυτικά του χωριού υπάρχει  δασικός δρόμος, ο οποίος οδηγεί  τον επισκέπτη στη διαδρομή που ενώνει τα βλάχικα χωριά Περιβόλι, Αβδέλα και Βωβούσα. Ο δρόμος περνάει έξω από τον περίβολο του ωραίου, παλιού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου και δύο χιλιόμετρα πριν από το Περιβόλι ­ ένα χωριό που ζει μόνο το καλοκαίρι ­ διακλαδώνεται.





Σε υψόμετρο  2.177 μέτρων ορθώνεται εντυπωσιακά η φαλακρή κορυφή του Αυγού. Εδώ πάνω υπάρχει μια από τις τρεις μόνιμες λιμνούλες μεγάλου υψομέτρου που υπάρχουν στην περιοχή. Οι άλλες δύο βρίσκονται στη Φλέγκα (1.940 μ.), μια από τις κορφές που περιβάλλουν τη Βάλια Κάλντα. Φθάνοντας  στο διάσελο του Σταυρού, στα 1.600 μέτρα υψόμετρο, η κατάφυτη κοιλάδα αποκαλύπτεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια ­ και αυτή η εικόνα είναι μοναδική. 
Η Βάλια Κάλντα δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος, αλλά ένα καταπληκτικό, ζωντανό τοπίο, ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Έχουν καταμετρηθεί 30 είδη δένδρων και θάμνων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολλά από τα οποία είναι σπάνια. Εδώ ο επισκέπτης ίσως έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την  ομορφιά του Amanita muscaria, ενός δηλητηριώδους κόκκινου ή πορτοκαλί μανιταριού που κοινώς λέγεται «ζουρλομάνταρο».




Στην κοιλάδα πετούν 78 είδη πουλιών και ανάμεσά τους σπάνια αρπακτικά όπως ο γύπας και ο βασιλαετός. Οκτώ από τα δέκα είδη δρυοκολαπτών που απαντώνται στην Ευρώπη υπάρχουν εδώ. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως βιότοπο της αρκούδας στη χώρα μας. Αλλα μεγάλα θηλαστικά, όπως το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο, η βίδρα, έχουν βρει εδώ ένα από τα τελευταία τους καταφύγια. Η παρουσία τους, ιδιαίτερα της αρκούδας και της βίδρας, πιστοποιεί την υγεία του περιβάλλοντος. Πιθανολογείται και η ύπαρξη του λύγκα, του μεγαλύτερου αιλουροειδούς που υπήρχε στη χώρα μας, του ζώου - φαντομά, που η εξαφάνισή του ή μη καλύπτεται από πυκνό μυστήριο.


Που να μείνετε:

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ VALIA KALDA Τοποθετημένο σε ύψωμα στην  Βόρειο-Δυτική πλευρά του χωριού Περιβόλι, ανάμεσα στο παρθένο δάσος και σε υψόμετρο 1350 μέτρα  το ξενοδοχείο Valia Calda αντικρίζει εδώ και τρεις γενεές,  τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου.  Η ιδανική του θέση, σε μια διακριτική απόσταση από το χωριό επιτρέπει στον επισκέπτη να έχει άμεση πρόσβαση  στα μονοπάτια, όπου ο ουρανός, από  το πρώτο βήμα, κρύβεται από το κατάφυτο  παρθένο δάσος. Στο ζεστό χώρο  του lobby,  ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει μετά από μια γεμάτη  μέρα στην περιοχή. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μπορεί να απολαύσει την τοπική κουζίνα με προιόντα από τον λαχανόκηπο του ξενοδοχείου. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK