ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση:
1 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
1 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
ή μισό μισό χοιρινο μοσχαρίσιος
1 ¼ φλ. Ρύζι μακρύκοκο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι ,Πιπέρι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 ¼ φλ. Ρύζι μακρύκοκο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι ,Πιπέρι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
Για το τύλιγμα & το ζουμί
1 Λάχανο μεγάλο
1 φλ. Ελαιόλαδο
1 λτ. Ζωμός λαχανικών
Αλάτι – Πιπέρι
1 Λάχανο μεγάλο
1 φλ. Ελαιόλαδο
1 λτ. Ζωμός λαχανικών
Αλάτι – Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 Αυγά
1 – 2 λεμόνια
1-2 κ.γ. κορν φλάουρ
2 Αυγά
1 – 2 λεμόνια
1-2 κ.γ. κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβετε με μαχαίρι τη βάση του λάχανου, σε σχήμα κώνου και την αφαιρείτε.
2. Βάζετε το λάχανο σε κατσαρόλα με την τρύπα της βάσης προς τα κάτω.
Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και αφού αρχίζει να βράζει,
στο δεκάλεπτο γυρνάτε για λίγο το λάχανο ανάποδα για να μαλακώσουν και τα πάνω φύλλα.
Σε 15΄-20′ περίπου, ανάλογα και με το λάχανο,
όλα τα φύλλα πρέπει να έχουν μαραθεί αρκετά και ανοίγουν.
3. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο .
4. Ανακατεύετε τον κιμά με το ρύζι και το μίγμα απ’ τα ψιλοκομμένα μυρωδικά πιο πάνω,
προσθέτετε τον δυόσμο, το αλατοπίπερο και το λίγο λάδι και ζυμώνετε .
5. Παίρνετε κάθε φύλλο λάχανου και αφαιρείτε το μεσαίο σκληρό νεύρο του,
Σε κάθε φύλλο βάζετε περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας κιμά,
Σε κάθε φύλλο βάζετε περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας κιμά,
όσο παίρνει ανάλογα με το μέγεθος,
και αρχίζετε να την τυλίγεστε πιέζοντας τα μέρη που περισσεύουν πλάγια,
προς το κέντρο του ντολμά για να κλείσει.
6. Συνεχίζετε να τυλίγετε ντολμάδες με όλα τα φύλλα, μικρά ή μεγάλα.
Αλλού θα βάλετε λίγο περισσότερη γέμιση και αλλού πιο λίγη.
7. Σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε στον πάτο μια σειρά από σκισμένα φύλλα
που δεν χρησιμοποιήσατε στο τύλιγμα
Εκεί πάνω αρχίζετε να τοποθετείτε γύρω- γύρω τα ντολμαδάκια που έχετε τυλίξει..
Συμπληρώνετε και δεύτερη σειρά.
8. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τον ζωμό υπολογίζοντας πως θα καλύψει
περίπου όλους τους ντολμάδες.
Πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο και καλύπτετε με ένα ανάποδο πιάτο
πριν βάλετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
9. Αφού πάρει βράση το ζουμί, αφήνετε το μάτι σε χαμηλή προς μεσαία ένταση
για περίπου 1 ώρα.
10. Μόλις ειναι ετοιμα βρασμένα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι και αν θέλουμε για πιό πηχτό ζουμάκι
βάζουμε το κόρν φλάουρ.
11 Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από το ζουμί χτυπώντας το αυγολέμονο
και το ρίχνουμε στό φαγητό μας κουνώντας συνεχώς την κατσαρόλα.
Καλή όρεξη
Μαρία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου