airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Εδώ θα χαρείτε τον καθαρό αέρα





Η Παύλιανη είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος και  είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας.


Το χωριό αποτελείται από  την ανω και τη κάτω Παύλιανη με διαφορά 1-2 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Πρώτα θα συναντάμε  τη συνοικία της Κάτω Παύλιανης και στη συνέχεια  την Άνω Παύλιανη. Και οι δύο γειτονιές μαζί έχουν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων.




 Είναι πνιγμένες στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές. Λίγο πιο κάτω από τη από τη Κάτω Παύλιανη για του λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο «ψυχαγωγικό πάρκο Ωρωπού». 





Πρόκειται για δασικό χώρο αναψυχής μέσα στα πανύψηλα έλατα και δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Ασωπού, με δεκάδες πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, με ξύλινες  κούνιες, ξύλινα τραπέζια και άφθονα τρεχούμενα παγωμένα νερά.





Η άνω Παυλιανη είναι  κτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, με μποστάνια, κήπους σε αναβαθμίδες και μηλιές παντού. Εκτός από τον αυθεντικό, παραδοσιακό χαρακτήρα της έχει και το προνόμιο να είναι ενταγμένη στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ηabitat Αgenda» που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους. 

Ξεχωρίζει το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1868, και το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο που είναι ένα άξιο μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η κεντρική πλατεία μπροστά στην εκκλησία σκιάζεται από τον γιγάντιο πλάτανο.



Πάνω από την ανω Παυλιανη υψώνεται μεγαλόπρεπα η Οίτη με πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο αλλά σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. 






Καλύπτεται ψηλά από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχει και  ο Εθνικός Δρυμός Οίτης που βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κλπ.




Στο οροπέδιο Λιβαδιές υπάρχει  μια μικρή λίμνη και  μια πέτρινη βρύση, έργο του π. Γερμανού, ηγούμενου της Μ.Αγάθωνος. 





Το λιβάδι προς το τέλος της άνοιξης είναι γεμάτο νάρκισσους, βιόλες, τούφες, πανσέδες και αγριοκυκλάμινα αλλά αξίζει να βρεθεί κανείς εδώ τον Ιούνιο για να απολαύσει το σπάνιο κόκκινο κρίνο ή Λείριον το Χαλκηδονικό.




 










Για την διαμονή σας προτείνουμε:
Το Vasilikia Mountain Farm & Retreat βρίσκεται σε υψόμετρο 1.010 μέτρων από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, λίγο έξω από το όμορφο χωριό Παύλιανη. Περιβάλλεται από καρυδιές, βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια. Προσφέρει κομψές, ξύλινες εξοχικές κατοικίες με μοναδικά έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα. Υπάρχει επίσης ένας οργανικός κήπος και ένα δεντρόσπιτο.





Όλες οι εξοχικές κατοικίες στο Vasilikia έχουν "χωριάτικη" διακόσμηση, τζάκι και βεράντα με τραπέζι πικ-νικ και μπάρμπεκιου. Ορισμένες περιλαμβάνουν καλά εξοπλισμένη κουζίνα ή μικρή κουζίνα. Όλες έχουν θέα στα βουνά και την καταπράσινη εξοχή.
Μπορείτε να απολαύσετε γεύματα, σνακ και ποτά στην ταβέρνα Lodge με την ξυλόσομπα.
 Που να φάτε:

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων πριν τον Σκαμνό ερχόμενοι από Λαμία στο πασίγνωστο «ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ» μπορείτε να γευθείτε την περίφημη βραστή του γίδα.

•    Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων πριν το Σκαμνό ερχόμενοι από την Λαμία, αξίζει να ανεβείτε στο χωριό Ελευθεροχώρι και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή σπανακόπιτα και τους εξαιρετικούς μεζέδες φτιαγμένα από τα χέρια της Σκαμνιώτισας κας Γεωργίας Παπαβασιλείου στην όμορφη ταβέρνα της.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK