airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ρίξτε μια ματιά και σίγουρα θα θέλετε να το επισκεφτείτε


Στη «σκιά» του Χελμού και της Ζήρειας, στη δυτική Κορινθία, βρίσκεται η περιοχή του Φενεού, που χαρακτηρίζεται από τοπία που παραπέμπουν σε εικόνες της Ελβετίας, με αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές, ενώ η απόστασή της από την Αθήνα την κάνει έναν δελεαστικό προορισμό για ολιγοήμερες εκδρομές.Η αρχαία Φενεός ήταν πόλη-κράτος της Αρκαδίας και από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. 

Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων και πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.


H περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα τριγωνικό, «στεφανωμένο» από πυκνά δασοβουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και το Νομό Αρκαδίας νότια. 


Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού και κοντά στα σημερινά Καλυβάκια βρισκόταν η Ακρόπολη του Φενεού. Στις ανασκαφές των ετών 1958-1961 ανακαλύφθηκε Ναός αφιερωμένος στο Θεό Ασκληπιό.




Έδρα του δήμου είναι η Γκούρα. Έχει έκταση 226.201 στρέμματα και πληθυσμό 2.197 κατοίκους. Εκτός από την ομώνυμη αρχαία πόλη, στα όρια του δήμου υπάρχει και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, πάνω από την τεχνητή λίμνη "Δόξα". Εϊναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, στους δυτικούς πρόποδες της Ζήριας και με θέα μέχρι τον αντικρινό Χελμό, έχει μια όμορφη κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών ( από το 1880 ).
 
Λίγο νωρίτερα ( 1870 ) είχε χτιστεί το αρχοντικό της οικογένειας Πρεδάρη, το έτερο οικοδόμημα της πλατείας, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί στον όμορφο ξενώνα «Αρχοντικό Πρεδάρη». Γοητευτική η αντίθεση ανάμεσα στο παμπάλαιο καφενείο με τη φουφού και το έντονα λουστραρισμένο ξύλινο ταβάνι πίσω από την εκκλησία και στο ζεστό cafe του «Αρχοντικού Πρεδάρη» με τους αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες στην άλλη πλευρά της πλατείας. 



Στο χωριό θα βρείτε κατάστημα με μεγάλη ποικιλία σε ντόπια προϊόντα ( μεταξύ άλλων, τυριά, όσπρια, μέλι, βότανα ) αλλά και φούρνο-ζαχαροπλαστείο που προμηθεύει με φοβερό ζυμωτό ψωμί τις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής. 



Η λίμνη Δόξα που δημιουργήθηκε το 1997, περιβάλλεται από ένα μεικτό δάσος με έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές. Από τη λίμνη ξεκινάει επίσης μονοπάτι που περνάει από το ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ντουρντουβάνας.  


Τη λίμνη κυκλώνουν τα Αροάνια όρη και οι κορυφές της Κυλλήνης, ενώ ιδιαίτερη θέση κατέχει και το Παλιομονάστηρο, ο τώρα ονομαζόμενος, Άγιος Φανούριος, στη μέση της λίμνης. Το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Φενεού καλλιεργείται με σιτηρά και οπωροφόρα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλές καρυδιές. 


Στις γύρω πλαγιές φυτρώνουν έλατα και οι κορυφές των βουνών σκεπάζονται το χειμώνα από άφθονα χιόνια. Μικρά γραφικά χωριά είναι χτισμένα στις άκρες της κοιλάδας. Οι κάτοικοι του Δήμου Φενεού ζουν στην πλειοψηφία τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια όμως παρουσιάζει και ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

Σε δεσπόζουσα θέση στη λίμνη «Δόξα» βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «φονιά», που είναι ονομαστική παραφθορά του Φενεού. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό την αρχηγία του Ηγούμενου της Μονής Ναθαναήλ και τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές. Με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρηματικές προσφορές το Μοναστήρι, καθιστώντας το σπουδαία οικονομική δύναμη στην περιοχή.

Η Μονή ανακαινίστηκε το 1754. Είναι τριώροφη με εσωτερική κεντρική αυλή που στεγάζει το Ναό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Σημείο αναφοράς του Ναού το ξύλινο σκαλιστό - επιχρυσωμένο τέμπλο, γεμάτο παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.





Η θέα από το μπαλκόνι της Μονής είναι επιβλητική προσφέροντας στα μάτια του επισκέπτη «άγρια» και παρθένα ομορφιά. Η φιλοξενία στη Μονή είναι απαράμιλλη.






Για την διαμονή σας προτείνουμε:
 


Ευχαρις Φιλόξενον

















Που να φάτε

Το κουτούκι του Στάικου (Αρχαία Φενεός): Φημισμένη παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη λίμνη Δόξας. Προσεγμένη ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα στη λίμνη. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε αγριογούρουνο και χωριάτικο λουκάνικο.
Καπρί (Αρχαία Φενεός): Παραδοσιακή ταβέρνα σε ένα υπέροχο πέτρινο σπίτι, στα Καλύβια, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο. Ο,τι πρέπει για της ώρας. Δίπλα λειτουργεί και καφέ-μπαρ.
Ταβέρνα Κληματαριά (Γκούρα): Μικρό οικογενειακό κουτούκι με οικονομικές τιμές και νόστιμα φαγητά. Πάντα ανοιχτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK