airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ Ή ΠΕΪΝΙΡΛΙ

….. Θα  φουσκώσει και θα ψηθεί , εγγυημένα ! Φορτώστε την με ένα τόνο υλικά ….Δεν υπάρχει φόβος. Αυτή η βάση θα φουσκώσει ακόμη κι αν κάτσετε εσείς επάνω !


Η βάση για τη σωστή ζύμη είναι η μαγιά. ΠΡΟΣΟΧΗ ! μην την κάψετε , την θέλουμε ζωντανή. Αλλά ας αρχίσουμε …
ΥΛΙΚΑ
                     
  • 1 ή 2 φακελάκια ξηρής μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
  • 180 mLγάλα ή νερό  ( με το γάλα γίνεται πιο νόστιμη)
  • 360 gr αλεύρι ( απλό για όλες τις χρήσεις ή ολικής αλέσεως, αν επιχειρείτε τη συνταγή για πρώτη φορά χρησιμοποιείστε απλό. Με το αλεύρι ολικής αλέσεως η ζύμη μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστική. Όταν αποκτήσετε εμπειρία πειραματιστείτε με το αλεύρι ολικής αλέσεως η άλλους τύπους).
  • 1 κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Ζεσταίνουμε το γάλα σε μπρίκι. Δεν ανάβουμε πολύ τη φωτιά. Παράδειγμα αν το μάτι της εστίας  έχει αρίθμηση μέχρι το 9 ανεβάζουμε μέχρι το 3-4. Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία με το χέρι μας. Πλένουμε καλά τα χέρια μας. Θέλουμε το γάλα ή το νερό να ζεσταίνει το δάχτυλό μας και όχι να το καίει. Τότε σβήνουμε το μάτι της εστίας και αφήνουμε το μπρίκι πάνω του. Ρίχνουμε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά και το μέλι ή τη  ζάχαρη. Αν έχουμε πετύχει τη σωστή θερμοκρασία και δεν έχει καεί η μαγιά μέσα σε 3 λεπτά το μίγμα θα έχει αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει ,σε σημείο να είναι στο όριο να ξεχειλίσει από το μπρίκι. Αν είστε αρχάριοι δοκιμάστε με 2 φακελάκι ξηρής μαγιάς για πιο σίγουρα αποτελέσματα.  Αν έχει καεί η μαγιά δεν θα φουσκώσει το μίγμα θα πρέπει δυστυχώς να ξεκινήσετε από την αρχή.
    Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα ή λεκάνη ρίχνουμε τα 360 gr αλεύρι ,κοσκινίζοντάς τα. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα γάλακτος και μαγιάς, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Για να μην κολλήσει στα χέρια μας η ζύμη , ανακατεύουμε αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν αναμειχθούν τα υλικά αρχίζουμε να τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Πατάμε με γροθιές τη ζύμη προς τα  κάτω και στη συνέχεια διπλώνουμε το ζυμάρι. Επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για 4 – 6 λεπτά. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Θα παρατηρήσουμε πως εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες στη ζύμη. Αυτό σημαίνει πως τα υλικά αναμείχθηκαν καλά και η μαγιά αρχίζει να χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες παράγοντας ταυτόχρονα αέρια που θα φουσκώσουν και τη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα η οποία θα πρέπει να είναι ελαστική, αφράτη  και να μην κολλάει στα χέρια μας. Σηκώνουμε τη μπάλα ζύμης και αραδιάζουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας ή της λεκάνης και αφήνουμε πάλι τη ζύμη πάνω στο αλεύρι. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 – 80 βαθμούς για 5 λεπτά και τον σβήνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της ή την λεκάνη  με μία πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε μέσα στο φούρνο. Αφήνουμε τη ζύμη στο φούρνο για μία ώρα. Η ζύμη κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας θα τριπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος. Βγάζουμε από το φούρνο τη ζύμη και ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Χωρίζουμε μετά σε 2 ίσες μπάλες, και τοποθετούμε την κάθε μία σε ένα ταψάκι , στο οποίο θα την ψήσουμε , αφού πρώτα αλευρώσουμε τον πάτο του. Πριν προχωρήσουμε καλό είναι να αναφέρουμε πως η ζύμη αυτή χρησιμοποιείται για να κάνετε πεϊνιρλί. Απλώνουμε την κάθε ζύμη στα όρια του ταψιού. Θα βόλευε να χρησιμοποιήσετε τον πλάστη της φωτογραφίας.  Επίσης προτείνω να  χρησιμοποιήσετε ταψί στρόγγυλο με διάμετρο γύρω στα 40 εκατοστά, ή αν είναι ορθογώνιο η  μεγαλύτερη πλευρά του να είναι έως 40 εκατοστά. Με τον καιρό θα μάθετε τις να αναλογίες σε αλεύρι και γάλα για να γεμίσετε μεγαλύτερα ταψιά. Αφού απλώσουμε τις ζύμες αφήνουμε να «ηρεμήσουν» για 15 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι θα φουσκώσουν λίγο ακόμη. Για να ψηθεί αποτελεσματικά την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο , σε θερμοκρασία 230 βαθμούς , για 23 λεπτά , στη ρύθμιση πάνω κάτω. Οι φούρνοι έχουν συνήθως 5 θέσεις για σχάρες, προτείνω να τοποθετήσετε στη δεύτερη από κάτω. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί η θερμότητα στη βάση της ζύμης. Ανεξάρτητα με το πόσες θέσεις έχει κάθε φούρνος προτιμήστε να τοποθετήσετε το ταψί στην πρώτη θέση κάτω από τη μέση του φούρνου.
Στη συνέχεια σας προτείνω μια ιδέα για γέμιση της πίτσας.
ΥΛΙΚΑ
  • Τοματοπελτές 3 κουταλιές της σούπας
  • Ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας
  • Τριμμένο τυρί περίπου 300 gr (παρμεζάνα ή γραβιέρα Νάξου ή ό,τι άλλο σας αρέσει)
  • 6 φέτες Μπέϊκον ,6 φέτες γαλοπούλα
  • Μανιτάρια 1 μεγάλη κονσέρβα
  • 3 ντομάτες
  • 3 πιπεριές
  • Ελαιόλαδο
Το συστατικό που τοποθετούμε πρώτο , για να πετύχουμε τη κλασσική  γεύση της πίτσας , είναι ένα μίγμα τοματοπελτέ με ρίγανη. Σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ και μια κουταλιά του γλυκού ρίγανη. Ανακατεύουμε και απλώνουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας από ο μίγμα στη μία από τις βάσεις μας. Από τα κέντρο της ζύμης προς τα έξω. Στη συνέχεια  αραδιάζουμε τη μισή ποσότητα τριμμένου τυριού. Μπορείτε να αγοράσετε 2 είδη , να βάλετε κάτω το ένα και πάνω από όλα υλικά να καλύψετε με παρμεζάνα που έχει φοβερό άρωμα και γεύση. Στη συνέχεια , τοποθετείτε ψιλοκομμένα τα αλλαντικά, μπέϊκον και γαλοπούλα . Μετά κόβετε τις τομάτες σε λεπτές φέτες και τις προσθέτετε. Ακολουθούν οι πιπεριές σε ροδέλες και μετά τα μανιτάρια , τα οποία θα πρέπει να τα στραγγίξετε καλά. Στο τέλος σκεπάζουμε τα υλικά με μια στρώση τριμμένου τυριού , και περιχύνουμε λιγάκι ελαιόλαδο. Ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε την πίτσα στον προθερμασμένο φούρνο , στους 230 βαθμούς , πάνω  κάτω , όχι αέρα , για 24 λεπτά.
Κάνουμε πάντα τις προσευχές μας  όπως σε κάθε φαγητό ,σταυρώνουμε  πάνω στο κρύσταλλο της πόρτας του φούρνου,  και περιμένουμε καθώς ενεργοποιούνται οι σιελογόνοι αδένες μας , να τσακίσουμε το έδεσμα…!!
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη !!
Αβραμίδης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK