airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Μεθώνη-πανέμορφη με ιστορία..


Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. Στον όρμο της Μεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1900-1600 π.Χ.). Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Μοθώνη. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Μεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Επί Ενετοκρατίας η Μεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Η Μεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 60 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.
Η περιοχή όπου υψώνονται τα τείχη του φρουρίου της Μεθώνης  κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους (στον όρμο της Μεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της 2ης χιλιετίας π.Χ.). Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη με την «αμπελόεσσα Πήδασο», την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας.
Ύστερα από μακραίωνη βυζαντινή παρουσία (395-1204) και βραχύβια φραγκική κατοχή, οι Ενετοί και οι Τούρκοι, που κατέλαβαν τη Μεθώνη σε διάφορες χρονικές περιόδους (Πρώτη Ενετοκρατία 1206-1500, Πρώτη Τουρκοκρατία 1500-1686, Δεύτερη Ενετοκρατία 1686-1715, Δεύτερη Τουρκοκρατία 1715-1828), συμπλήρωσαν τις παλαιότερες οχυρώσεις ή και χρησιμοποίησαν (κατά ομάδες ή μεμονωμένα) αρχαία μέλη στην κατασκευή των οχυρωματικών έργων τους.
Το φρούριο της Μεθώνης δεν καταλήφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, ενώ αποτέλεσε ορμητήριο των στρατευμάτων του Ιμπραήμ πασά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Πελοπόννησο. Τελικά, το εκστρατευτικό σώμα του γάλλου στρατηγού Νικολά Ζοζέφ Μεζόν απελευθέρωσε τη Μεθώνη το 1828.

Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σκαλιστά ενετικά λιοντάρια (15ος αιώνας) που έχουν ενσωματωθεί στη βάση του εσωτερικού τείχους, τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (κτίσμα πιθανώς της Δεύτερης Ενετοκρατίας), ο παλαιοχριστιανικός γρανιτένιος κίονας (γνωστός ως «στήλη του Μοροζίνι»), τα ερείπια οθωμανικών λουτρών, τα ερείπια οικήματος που υπήρξε κατάλυμα του Ιμπραήμ.Σε νησίδα που βρίσκεται νοτίως της χερσονήσου της Μεθώνης ορθώνεται το Μπούρτζι, οκταγωνικός πύργος ισοδομικής τοιχοποιίας. Μια λιθόχτιστη γέφυρα το συνδέει με την πύλη του οχυρωματικού περιβόλου της Μεθώνης.



TO MΠOYPTZI, είναι  οκταγωνικός πύργος ισοδομικής τοιχοποιίας, σε νησίδα νότια της χερσονήσου της Μεθώνης. Το επιθαλάσσιο οχυρό οικοδομήθηκε στα τέλη του 15ου αι. και έλαβε την τελική μορφή του κατά τη Δεύτερη Ενετοκρατία. Χρησίμευσε ως έδρα φρουράς, φάρος, φυλακή και καταφύγιο σε καιρούς πολιορκίας. Λιθόχτιστη γέφυρα συνδέει το Μπούρτζι με την πύλη του οχυρωματικού περιβόλου της Μεθώνης.



 Που να μείνετε:

Αν ανήκετε στους φανατικούς του costa navarino μπορείτε να μείνετε εκεί..απέχει περίπου 20 χλμ από τη Μεθώνη.

Μια πολύ καλή πρόταση στη Μεθώνη και σαφώς οικονομικότερη είναι το Ξενοδοχείο Αχιλλεύς που βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Μεθώνης  και απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το ενετικό κάστρο και 150μ. από την παραλία. Οι επισκέπτες εδώ μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με πλούσιο μεσογειακό πρωινό που σερβίρεται στην τραπεζαρία, τις εξωτερικές καμάρες ή στα δωμάτια.


 Καλή διαμονή!!











    Μία ακόμη εξαιρετική πρόταση είναι το ξενοδοχείο La Sapienza.
Με θέα μοναδική στον κόλπο και το κάστρο της Μεθώνης, ευρύχωρα διαμερίσματα και απλόχερα σχεδιασμένοι χώροι, αρχιτεκτονική απλή και ταυτόχρονα προσεγμένη, απαντά θετικά στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του επισκέπτη.


Που να φάτε:
Στην ταβέρνα «Κληματαριά» ( 2723031544 ) με τις δύο εισόδους, μία από το δρόμο που οδηγεί στην πλατεία και άλλη μία πιο γραφική από την πλευρά του κάστρου, όπου μπαίνετε κατεβαίνοντας τρία σκαλάκια. Ωραίες ελληνικές γεύσεις, ξυλόφουρνος και άψογο σέρβις στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, κάτω από μια τεράστια κληματαριά. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK