airtickets

λευκα ειδη

e-table

FOLLIE FOLLIE

SUGAR FREE

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Σήμερα ταξιδεύουμε σε ένα χωρίο των Ζαγοροχωρίων

 
 Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Η απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του Κεντρικού Ζαγορίου.
  
 Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.
 
Ο οικισμός, που γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Εδώ έχουν την αφετηρία τους οι πεζόδρομοι που καταλήγουν στις συνοικίες του Πάνω Μαχαλά, του Κάτω Μαχαλά και του Πέρα Μαχαλά.
  
Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, κατασκευασμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι πέτρινες βρύσες και το φυσικό τοπίο μαγεύουν τον επισκέπτη του Διλόφου, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος λόγω της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του.  
Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες, το κτίριο της Αναγνωστοπουλείου Σχολής (ιδρύθηκε από τους ευεργέτες Ιωάννη και Δημήτριο Αναγνωστόπουλο), στην πλατεία με το εντυπωσιακό πλατάνι, και το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη), ύψους 13,5 μ., στην είσοδο του χωριού.

 
Στον Ξηροπόταμο, κοντά στο Δίλοφο, είναι χτισμένα τα μονότοξα γεφύρια του Εβραίου ή Καπετάν Αρκούδα (1806) και του Αγίου Μηνά. 
 
 Το Δίλοφο έγινε ευρύτατα γνωστό μέσα από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Άγγιγμα Ψυχής". Στο Δίλοφο σώζονται τα πιο καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα καλντερίμια από ολόκληρο το Ζαγόρι. 
 
 
Εύκολα θα φτάσουμε στο μεσοχώρι (δηλαδή την πλατεία) με τον τεράστιο πλάτανο και το παλιό καφενεδάκι, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ταβερνούλα.


 










Που να μείνετε:Υπάρχουν αρκετά καταλύματα..Μας άρεσε πολύ και το προτείνουμε:
Αρχοντικό Δίλοφο..Πρόκειται για ένα αυθεντικό αρχοντικό του Ζαγορίου που έγινε ξενοδοχείο.Χρονολογείται από το 1663 και σήμερα εκτός από τα δωμάτιά του φιλοξενεί bar και παραδοσιακό εστιατόριο με τζάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικές γεύσεις(σερβίρονται πίτες, ντόπια τυριά, χειροποίητα λουκάνικα και παραδοσιακά μαγειρευτά γεύματα, όπως χοιρινό με πράσο και σέλινο ή κόκορας κρασάτος).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

public

ariane

trivago

ATENA GOLD

BODYSHOP

BODYTALK